Skały naleśnikowe można „odfajkować” w 20 minut… co szczerze odradzam. Pomimo tego, że skały są oblegane i czasem trafia się turystyczny zator, to warto zobaczyć ten zakątek Zachodniego Wybrzeża (między Westport a Greymouth). Zakątek, gdzie subtropikalny las deszczowy łączy się z alpejską roślinnością. Poda dnia, roku, pogoda niesamowicie wpływają na malowniczość miejsca (przy czym każda pora jest dobra, każda jest inna).

Coś się akurat posypało

Unikatowe palmy Nikau
Cabbage Tree, czyli maoryska ti kouka, a po polsku Kordylina australijska
Pancake Rocks, inaczej zwane Punakaiki (tłumaczone dosłownie z maoryskiego – „źródło jedzenia”), a po polsku skały naleśnikowe. Dlaczego naleśnikowe? W wyniku erozji wapienna, około 30 milionów lat temu, skała przybrała formę piętrowo ułożonych naleśników, takich bardziej w stylu amerykańskim, niż polskich zwijanych 🙂

Pancake Rocks i bezkres Morza Tasmana

Mój blog nie jest blogiem kulinarnym, ale pomyślałam, że skoro ludzie lubią pichcić, w równej mierze co podróżować, to podam przepis na skały naleśnikowe 🙂

Blowhole

Składniki na skalne naleśniki (w wersji uproszczonej) 🙂

małe badziewiątka typu morskiego (prakrewetki, praślimaki – gatunki stare, w zasadzie wymarłe, trudne do dostania w supermarkecie),
piasek,
kwaśny deszcz,
woda morska,
wiatr,
duże ciśnienie,
trzęsienia ziemi.

Do garnka wrzuć dużo badziewiątek i piachu (w zależności od skali rozmachu przedsięwzięcia). Mieszaj, dodając wodę morską pod dużym ciśnieniem, aż do uzyskania skały wapiennej. Po uformowaniu wapienia dodaj jeszcze więcej wody morskiej, parę trzęsień ziemi i wiatr. Czas przygotowania naleśników: parę milionów lat 🙂 Smacznego!

Subtropikalny busz
Bezkres Morza Tasmana

Jeśli jednak nie jest fanem gotowania, ma problem z dostaniem skadników, lub też nie ma paru milionów lat polecam odwiedzenie Pancake Rocks 🙂